Fietsen en vliegen? Over de relatie tussen de dagelijkse verplaatsingspatronen en vliegreizen van Belgen en Nederlanders

Is er een relatie tussen dagelijkse (duurzame) verplaatsingspatronen en de niet-dagelijkse vliegreizen door Belgen en Nederlanders? Onderzoekers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) concluderen dat er een verband bestaat tussen gebruik van openbaar vervoer en vliegen, maar vinden geen bewijs voor een dergelijk verband voor fietsgebruik.

Hypermobiel en multimodaal reisgedrag betere indicatoren

Het veronderstelde paradoxale verband tussen duurzame dagelijkse verplaatsingspatronen en een hogere vlieggeneigdheid wordt slechts ten delen onderbouwd op basis van de bevindingen. Er blijkt een sterker verband te bestaan tussen immobiel tot hypermobiel enerzijds en een hogere vlieggeneigdheid anderzijds.

Meetmethode

Voor deze studie namen de onderzoekers van het KiM een vragenlijst af bij volwassenen in Nederland, België en de Duitse deelstaten net over de grens via online panels (n=4,757). Dezelfde gegevens zijn ook gebruikt voor de factsheet ‘De Vliegende Hollander’ (hyperlink) over de vlieggeneigdheid en luchthavenkeuze van de Nederlanders. De veronderstelde relatie werd geanalyseerd aan de hand van een nul-inflatie onderhevig Poisson-regressiemodel. Deze paper werd gepresenteerd op het CVS in november 2017 te Gent.