Evaluatie van de nota Zeehavens: ankers van de economie : beleidsdoorlichting artikel 35.02, mainport Rotterdam en overige havens

De beleidsacties uit de nota Zeehavens: ankers van de economie is overeenkomstig de afspraken uitgevoerd. Op hoofdlijnen hebben de beleidsacties tot het gewenste resultaat geleid.

Deze conclusie trekt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) uit de evaluatie van de zeehavennota. In deze nota presenteerde het kabinet in 2004 het zeehavenbeleid voor de periode 2005-2010. De ontwikkeling van de productie en de werkgelegenheid, de omvang van het Nederlandse marktaandeel en de groei van private investeringen wijzen uit dat de ambities zijn gehaald.Het bleek moeilijk te meten wat precies de bijdrage van de overheid is geweest aan het bereiken van de doelen en wat het effect was van internationale ontwikkelingen. De ontwikkelingen op nationaal, Europees en mondiaal niveau en activiteiten van andere actoren, zoals het bedrijfsleven, hebben mogelijk een grote invloed gehad. Door met name de aanleg van infrastructuur heeft de overheid op die internationale ontwikkelingen ingespeeld.