Toon Zijlstra (KiM) nieuwe redactiesecretaris Tijdschrift Vervoerswetenschap

Toon Zijlstra, verbonden aan het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), is de nieuwe redactiesecretaris bij het Tijdschrift Vervoerswetenschap (TVW) . Hij is ondermeer verantwoordelijk voor het geblindeerde review proces van ingediende artikelen. Toon volgt Maaike Snelder (TNO) op, die actief redactielid blijft.

Handelingsperspectief bieden

Er bestaan al lange tijd banden tussen het KiM en het wetenschappelijk tijdschrift. Menig KiM-onderzoeker publiceerde in het blad en Jan van der Waard, wetenschappelijke topexpert bij het KiM, is al jaren actief redactielid.

Als redactiesecretaris is Toon primair verantwoordelijk voor het geblindeerde reviewproces. Toon: "Nieuwe bijdragen voor het Tijdschrift moeten een duidelijk handelingsperspectief bieden en niet louter methodologisch zijn. Ik zie duidelijke overeenkomsten tussen TVW en het KiM. Beide zijn gepositioneerd tussen wetenschap en beleid. Bij TVW verschoof in recente jaren de focus van wetenschappers die schrijven voor wetenschappers naar wetenschappers die schrijven voor beleidsmakers."

Meer manuscripten aantrekken

“Vervoerswetenschap wil meer manuscripten aantrekken om te laten reviewen. We moedigen onderzoekers aan om hun onderzoeksresultaten te publiceren via TVW. We merken dat Engelstalige journals aan populariteit winnen. Nu zijn we het enige tijdschrift op het gebied van wetenschappelijk verkeer- en vervoersonderzoek dat enkel in het Nederlands publiceert. De interesse voor TVW is afgenomen door meer buitenlandse onderzoekers, betere kennis van de Engelse taal en bredere mondialisering. We moeten er als redactie voor zorgen dat ons blad in ieder geval in overweging wordt genomen en moeten we bekend zijn bij alle onderzoekers met voor ons relevant werk”, vertelt Toon.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Tijdschrift voor Vervoerswetenschap

Tijdschrift Vervoerswetenschap

Het Tijdschrift Vervoerswetenschap (sinds 1960) is een peer-reviewed blad met academische onderzoeksresultaten op het domein van verkeer en vervoer en wordt uitgegeven door de Stichting Vervoerswetenschap. Het tijdschrift slaat, in zijn huidige vorm, een brug tussen onderzoek en beleid.

De redactie bestaat uit gerenommeerde academici en experts uit Vlaanderen en Nederland. De huidige redactievoorzitter is Gerard de Jong, met naast zich penningmeester Wim Korver. Dankzij de wetenschappelijke standaard ontvangt TVW financiële steun van stichting PRO.

Special issues en vernieuwde site

Toon werkte als verse redactiesecretaris aan een special issue over het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk van 2017. Een special issue met dit keer negen samenvattingen. Als redactiesecretaris zal Toon ook andere special issues begeleiden, onder andere over parkeren, Mobility-as-a-Service en actief verkeer. Bovendien volgt er ook voor het CVS van 2018 een special issue met daarin de beste inzendingen. Tevens richt Toon zich op de actualisering van de website. Toon: “Eenvoud is het toverwoord en de nieuwe website plaatst het accent sterker op de artikelen. We schrappen overbodige pagina’s en functies.”