Binnenvaart en containerlogistiek : leerervaringen uit het buitenland en van andere modaliteiten voor afhandelingsproblematiek in de zeehaven

Containerbinnenvaartschepen hebben in de Rotterdamse haven vaak te maken met congestie bij de containerterminal. Een van de mogelijke oplossingen voor de vertraging die de binnenvaartschepen daardoor oplopen, is dat binnenvaartschepen gebruik maken van terminalboekingsystemen. Hiermee heeft men in het buitenland succesvolle ervaringen in het wegvervoer.

Samenwerking met Antwerpen bij de uitwerking van oplossingen kan interessant zijn, omdat deze haven met dezelfde problemen kampt en aan dezelfde soort oplossingen denkt. Verder is het belangrijk eerst draagvlak voor maatregelen te creƫren bij betrokken partijen. Dat zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft gedaan.

Het KiM heeft in de notitie gekeken naar zeven buitenlandse zeehavens met vergelijkbare problemen. Daarnaast zijn eerdere initiatieven in Nederland tegen het licht gehouden en zijn oplossingen bij andere vervoerwijzen in kaart gebracht die bruikbaar kunnen zijn voor de containerbinnenvaart.