Kostenbarometer verkeer en vervoer

Deze kostenbarometer is in opdracht van Steunpunt Economische Evaluatie (SEE) en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) geactualiseerd. Het product is in samenwerking tussen het onderdeel Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) van Rijkswaterstaat en het KiM tot stand gekomen. WVL vervulde de rol van projectleider.

Het KiM leverde kennis en een financiƫle bijdrage. Met deze kostenbarometer wordt inzicht gegeven in de historische ontwikkeling van de kosten van de diverse vervoerswijzen en kan men de kosten onderling vergelijken. Het gaat hierbij om goederenvervoer. De kostenbarometer bestaat sinds midden jaren negentig.

De kostenbarometer bestaat uit een set Excelbestanden. De geactualiseerde versie bevat tevens de achtergrondinformatie bij de cijfers in de vorm van een complete beschrijving van het proces van data-inwinning, databewerking en rapportage. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (minIenM) kan de informatie gebruiken als 'input' voor verkeers- en vervoersmodellen, het onderbouwen van kosten-batenanalyses en het beantwoorden van Kamervragen.

Gebruikers kunnen de verschillende onderdelen van de Kostenbarometer vinden op de website van het Steunpunt Economische Evaluatie van het onderdeel Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) van Rijkswaterstaat.