De omvang en het effect van het gebruik van mobiele apparaten in een longitudinale studie

Tussen 2013 en 2016 groeide het aantal respondenten dat vragenlijsten invult via een smartphone in het Mobiliteitspanel Nederland (MPN) van 4% naar 18%. Mobiele apparaten hebben door de schermgrootte, invoermethode en connectiviteit mogelijk gevolgen voor de datakwantiteit en datakwaliteit en benodigde inspanning van de respondent. In deze paper bestuderen we eventuele mode-effecten in het MPN.

Mobiele respondent wijkt af van traditionele online respondent

Het profiel van de tablet en smartphone respondent wijkt duidelijk af van de traditionele online respondent. Beiden kunnen daardoor niet zondermeer met elkaar worden vergeleken. Dit inzicht wordt gebruikt voor de controle voor zelfselectie-effecten bij het modelleren van de mode-effecten, via matching.

Aanpak onderzoek

Een viertal mogelijke en relevante mode-effecten binnen het MPN worden geanalyseerd: straightlining, aantal gegeven antwoorden bij meerdere antwoorden mogelijk, ontwijkend antwoordgedrag door respondenten en de doorlooptijd. Vrijwel alle resultaten zijn niet-significant, dus is er nauwelijks sprake van verschillen in de data als gevolg van het gehanteerde apparaat bij het invullen van de vragenlijst. Een geruststellende bevinding.