Reizigers in de haarvaten van het openbaar vervoersysteem

Wie reizen met de bus op stille tijden en plaatsen? Het KiM onderzocht het profiel en het reisgedrag van reizigers in die ‘haarvaten’ van het openbaar vervoersysteem. Deze paper beschrijft hoe de onderzoekers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid een diagnose-instrument ontwikkelden om deze gebruikers van de bus te identificeren en te vergelijken met andere busgebruikers.

Kenmerken van busgebruikers op stille tijden en plaatsen

Het KiM zocht de kenmerken, reispatronen en ritalternatieven van de reizigers in deze haarvaten van het ov en legde deze gebruikers daartoe een vragenlijst voor. Omdat er geen vastomlijnde definities van de haarvaten bestaan, ontwikkelden de auteurs een diagnose-instrument op basis van meerdere losse indicatoren voor haarvaten.

Aanpak identificeren gebruikers haarvaten ov

In deze bijdrage voor het CVS 2017 beschrijven de onderzoekers van het KiM hoe zij de gebruikers in de haarvaten benaderden, identificeerden en vergeleken met andere busgebruikers. Deze benadering biedt niet alleen interessante inzichten, maar ook goede aanknopingspunten voor andere onderzoekers met soortgelijke uitdagingen. Het volledige rapport over de gebruikers, het gebruik en de vervoersalternatieven van de gebruikers in de haarvaten is inmiddels ook beschikbaar onder de titel ‘Busgebruikers door dik en dun’.