Publieke belangen buisleidingen

Publieke belangen vormen een belangrijke legitimering van het ingrijpen van de overheid in een markt. Bij buisleidingen bestaan de publieke belangen uit externe veiligheid en milieueffecten, menen zowel economen als bestuurskundigen. Het belang van externe veiligheid wordt in de praktijk van buisleidingen geborgd door toezicht op de veiligheidsmanagementsystemen van leidingeigenaren en door zonering.

Een ander instrument dat de overheid hanteert is het reserveren van ruimte die mogelijk in de toekomst voor buisleidingen (en zonering) gebruikt kan worden. De meest voor de hand liggende reden voor stimulering van buisleidingen door de overheid, is het verschil in externe veiligheid ten opzichte van andere vervoerswijzen.

Vanuit een welvaartsoptiek zou het belasten van die andere vervoerswijzen de optimale oplossing zijn, maar een kosten-batenanalyse neemt de huidige institutionele setting in de regel als gegeven. In deze notitie van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid is gekeken in hoeverre er in de visie van economen en bestuurskundigen sprake is van publieke belangen bij het buisleidingtransport, en hoe deze geborgd kunnen worden. Daarnaast is er gekeken hoe de maatschappelijke kosten en baten van buisleidingtransport kunnen worden bepaald.