Toets op het verkeersmodel Landelijk Model Systeem

Geen enkel model kan de toekomst op alle onderdelen perfect voorspellen, ook het Landelijk Model Systeem (LMS) niet. Het model is echter zeer waardevol, omdat het een integraal beeld geeft van de (toekomstige) Nederlandse mobiliteit en de effecten van beleid daarop. In 2008 maakt de Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat (RWS-DVS) een herschatting van het LMS. Volgens de analyse in deze notitie zal een deel van de beperkingen van het model na de herschatting blijven bestaan. Voor een deel betreft dit beperkingen die nu eenmaal bij een model als het LMS horen. Voor andere beperkingen stelt het Kennisinstituut voor Mobilteitsbeleid in 2008 nader onderzoek voor in haar werkprogramma.

Deze notitie bevat een toetsing van het LMS in drie praktijksituaties, uitgevoerd in opdracht van directoraat-generaal Personenvervoer (DGP), en voorziet in een deel van de vraagarticulatie. De werking van het LMS is ook beschreven.

Het LMS is eigendom van RWS-DVS. Omdat modellen een cruciaal instrument vormen voor verkenningen en beleidsanalyses van het KiM, doen wij uitspraken over het bestaande modelinstrumentarium. Voor een deel betreft dit het signaleren van witte vlekken, de zogenoemde vraagarticulatie naar modellen. Voor een ander deel betreft het een toetsende rol op de kwaliteit van de modellen.