Leidt webwinkelen tot meer mobiliteit?

Door de sterke groei van het internetgebruik kopen consumenten steeds vaker producten via webwinkels. De omzet van de handel via internet is in vijf jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Naar verwachting gaat deze groei in de komende jaren verder door. Het winkelen via internet leidt tot een toename van thuisbezorging en minder winkelbezoek, maar het totale effect op de mobiliteit is nog klein.

De pakketbezorgers en webwinkels zijn actief in het verbeteren van het thuisbezorgen door de realisatie van afhaalpunten en een betere afstemming met de klant via ICT. Thuisbezorging kan een stuk effici├źnter als vervoerder en klant onderling het aflevertijdstip kunnen bepalen, bijvoorbeeld via webapplicaties. De pakketbezorgers zijn nu nog terughoudend als het gaat om dit soort ICT-diensten.

Dit concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) op basis van een studie die het heeft uitgevoerd op verzoek van de programmadirectie Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM).  Het KiM heeft een quickscan uitgevoerd naar de impact van internetwinkelen op de mobiliteit. De quickscan is uitgevoerd op basis van de beschikbare literatuur.