De Vliegende Hollander

Vliegen is populair. Nederlanders vliegen namelijk steeds meer. Maar wie maken die vliegreizen eigenlijk? Waar vliegen ze naar toe en met welk reismotief? Hoe maken mensen de keuze voor een vlucht? En wie vliegen er eigenlijk niet en met welke reden?

Reisbestemming en reisdoel vliegreizen

Voor 1 op de 5 Nederlanders ging de laatste vliegreis naar Spanje. Daarnaast zijn andere mediterrane bestemmingen populair, zoals Turkije, Griekenland, Italië en Portugal. Voor bijna 80% vliegende Hollanders was vakantie ook het voornaamste reismotief. Bij 7% was er sprake van een zakelijk reisdoel bij de laatst gemaakte reis.

Schiphol populairste vluchthaven

Schiphol is veruit de vertrekluchthaven die Nederlanders het vaakst gebruiken. Voor 70% van de vliegende Nederlanders begon de laatste vliegreis daar, ook al geven mensen vaak de voorkeur aan ‘hun’ regionale luchthaven.

1,3 keer per jaar met het vliegtuig op reis

De Nederlander reist gemiddeld 1,3 keer per jaar met het vliegtuig. Een relatief klein deel van de bevolking maakt een relatief groot deel van de vliegreizen: 8% van de bevolking maakt 40% van de vliegreizen.

Redenen om niet te vliegen

42% van de Nederlanders maakte in een jaar tijd geen vliegreis. De belangrijkste redenen om niet te vliegen:

  • kosten;
  • vliegangst;
  • gezondheid.

Milieuoverwegingen blijken van ondergeschikt belang.

Welke Nederlanders het meeste vliegen

Hoogopgeleiden en personen met een hoog inkomen vliegen het meest. Ook vliegen mannen vaker dan vrouwen. Verder valt op dat het vooral de mensen uit (hoog)stedelijke gebieden of uit woonplaatsen nabij Schiphol zijn die vaker vliegen.

Factsheet met feiten en cijfers vliegende Nederlanders

De factsheet ‘De Vliegende Hollander’ geeft meer antwoorden op de genoemde vragen Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft deze factsheet opgesteld op basis van een enquête uit 2016.