Mobiliteit in stedelijk Nederland

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) deed onderzoek naar de ontwikkeling van de mobiliteit in stedelijke gebieden in Nederland.

Mobiliteit is gemeten als het aantal verplaatsingen per inwoner per jaar. In het onderzoeksrapport staat een breed palet aan ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit in stedelijke gebieden in Nederland in de periode 2005 – 2015 beschreven. Het doel van het onderzoek is om ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit in stedelijk gebied te kunnen signaleren.

Verschuiving naar meer duurzame vervoerwijzen

Een belangrijke signalering uit het onderzoek is dat onder inwoners van stedelijke gebieden in Nederland tussen de jaren 2005 en 2015 een verschuiving heeft plaatsgevonden naar het gebruik van meer duurzame vervoerwijzen. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de modal split waarin het aandeel auto is afgenomen en de aandelen trein, fietsen en lopen zijn toegenomen. De modal shift is iets sterker in hoogstedelijke gebieden dan in laagstedelijke gebieden en geldt met name voor verplaatsingen van 1 tot en met 7 kilometer.

Het KiM voerde het onderzoek uit op verzoek van de Unit Strategie van het Directoraat-generaal Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).