Het KiM bestaat tien jaar

"Peijs introduceert nieuw planbureau voor mobiliteit", zo kopte Het Financieele Dagblad ruim tien jaar geleden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat (nu IenM) had behoefte aan systematische en goed onderbouwde analyses voor het mobiliteitsbeleid. Op 1 september 2006 was het nieuwe Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid  (KiM) een feit.

Een planbureau is het KiM niet geworden.  Bijzonder aan het KiM is dat het KiM dichtbij beleid staat maar toch inhoudelijk onafhankelijk is. In de afgelopen tien jaar heeft het KiM een vaste plek verworven binnen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de wereld van de mobiliteit.

Onderzoek is en blijft de kern van het werk van het KiM. De wijze waarop we met onze kennis ‘de boer opgaan’, is veranderd. Waar het KiM in het begin vooral onderzoeksrapporten schreef, is daarnaast het leveren van  ‘kennis-aan-tafel’ (directe kennisinbreng in de beleidsprocessen) belangrijker geworden. Nieuwe, digitale producten zorgen er verder voor dat de kennis makkelijker en voor een breder publiek ontsloten wordt.

De komende tien jaar zijn er volop uitdagingen voor het KiM. De komst van de zelfrijdende auto, het gebruik van de e-fiets en de vergrijzing zijn voorbeelden van ontwikkelingen die een enorme impact hebben op mobiliteit en transport. Met onze frisse, nuchtere en onafhankelijke blik houden we u op de hoogte!