Gebruik e-fiets in Nederland flink toegenomen

Tussen 2013 en 2017 is de per e-fiets afgelegde afstand gestegen van 1,5 miljard kilometer tot ruim 2,2 miljard kilometer. Het aantal verplaatsingen is met 72% gestegen. In het gebruik zijn veranderingen zichtbaar. Het aandeel ouderen (65-plussers) in de afgelegde afstand met de e-fiets is afgenomen van 54% naar 46%. Het aandeel werkgerelateerde mobiliteit is toegenomen van 18% tot 23%. Dat concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het onderzoek 'Het gebruik van de e-fiets en de effecten op andere vervoerwijzen'.

Vergroot afbeelding E-fiets aan oplader
Beeld: ©Nationale Beeldbank

Steeds meer werkenden, studenten en scholieren met de e-fiets

Uit analyse van data van het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) blijkt dat de gebruikers op basis van geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, werksituatie en huishoudsamenstelling kunnen worden ingedeeld in 5 groepen. Deze variƫren van gepensioneerde oudere vrijetijdsgebruikers tot fulltime werkenden van middelbare leeftijd en een groep die bestaat uit scholieren en studenten. Niet elke groep gebruikt de e-fiets voor hetzelfde doel. De oudere groepen gebruiken de e-fiets voornamelijk voor vrijetijd- en winkeldoeleinden, terwijl de overige gebruikersgroepen de e-fiets vooral gebruiken voor werk of onderwijs. Deze laatstgenoemde groepen zijn de afgelopen jaren het meest gegroeid.

E-fiets vervangt deel van woon-werkreizen per auto

Op basis van data van het Mobiliteitspanel Nederland (MPN) is onderzocht welk effect de e-fiets heeft op het gebruik van andere vervoerwijzen. Hieruit blijkt dat na de aanschaf van een e-fiets mensen voornamelijk minder lopen en minder gebruikmaken van de reguliere fiets. Na de aanschaf van een e-fiets, fietsen mensen vaker en verder (reguliere fiets en e-fiets samen). Specifiek voor woon-werkverplaatsingen blijkt de e-fiets te worden gebruikt als vervanger van zowel de reguliere fiets als van de auto. Voor winkel- en vrijetijdsverplaatsingen vervangt de e-fiets enkel de reguliere fiets.

Rapport en factsheet

Naast het onderzoeksrapport is er een factsheet beschikbaar met een beknopt overzicht van de resultaten.