Reizigers vinden rechtstreekse vlucht minder belangrijk bij grote afstand

Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief. Reizigers kunnen dan vaak besparen op de ticketprijs of kunnen kiezen voor gunstigere vertrek- of aankomsttijden. Voor de netwerkkwaliteit van een luchthaven als Schiphol zijn dus op de grotere afstanden ook verbindingen met overstap van belang. 

In het onderzoeksrapport 'Non-stop vliegen' beschrijft het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) de voorkeuren van luchtvaartreizigers voor een directe vlucht van en naar Nederland. Daaruit blijkt een uitgesproken voorkeur voor een rechtstreekse verbinding. 85% van de gemaakte vliegreizen is zonder overstap. Gemiddeld genomen zijn reizigers bereid om 170 euro meer te betalen om een overstap te vermijden.

Het alternatief voor een rechtstreekse vlucht is niet noodzakelijk een vliegreis met overstap. Reizigers kunnen, afhankelijk van de situatie, vaak kiezen voor een andere bestemming, een andere vertrekluchthaven, niet vliegen of andere reisopties. 

Zakelijke reizigers

Zakelijke luchtvaartreizigers hebben relatief vaak een overstap na vertrek vanaf Schiphol, ondanks dat ze bereid zijn om relatief veel geld extra te betalen voor een rechtstreekse vlucht. Zij zijn namelijk vaker gebonden aan afspraken op bepaalde bestemmingen, waardoor een vlucht met overstap soms onvermijdelijk is. Zijn er slechts enkele rechtstreekse vluchten per week naar een bestemming beschikbaar, dan kiezen zakelijke reizigers ook vaker voor een vliegreis met overstap. 

Aandeel passagiers zonder overstap

Het aantal direct bereikbare bestemmingen vanaf Schiphol is aanzienlijk (meer dan 300). Dit aantal is bovendien behoorlijk gegroeid in de afgelopen 15 jaar. Toch ligt het aandeel passagiers zonder overstap tijdens de reis niet lager dan het wereldwijde gemiddelde of ten opzichte van de situatie van 15 jaar geleden.