Deelscooter beter voor milieu dan auto, minder goed dan elektrische fiets

De elektrische deelscooter is per reizigerskilometer beter voor het milieu dan een auto. Bij de productie van elektrische scooters, en de accu's en elektriciteit daarvoor, komen fijnstof en giftige stoffen vrij. Doordat deze productie veelal buiten de dichtbevolkte gebieden of in het buitenland plaatsvindt, worden relatief weinig mensen hieraan blootgesteld in Nederland. Wanneer een ritje op de scooter wordt verkozen boven de (elektrische) fiets is dit minder goed voor het milieu.

Dit en meer staat in de publicatie 'Deelscooters: impact op de leefomgeving' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). 

Broeikasgasuitstoot

Het KiM onderzocht onder meer de uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en giftige stoffen bij de productie van scooters en accu's, het gebruik, en sloop. Elektrische deelscooters zorgen voor schonere lucht dan brandstofvoertuigen. Daarnaast is de klimaatimpact door broeikasgasuitstoot van elektrische deelscooters per reizigerskilometer ongeveer de helft lager dan bij benzinescooters in privébezit. De impact van de gehele levenscyclus van productie tot afdanking is daarbij meegenomen en gedeeld door de totale gebruiksafstand die het voertuig aflegt.

Deelscooter in de stedelijke mobiliteit

Delen in plaats van bezitten van een voertuig leidt tot minder gemotoriseerde voertuigkilometers per persoon, wat milieuwinst oplevert. Het is echter lastig om mensen afstand te laten doen van hun voertuig. Om de kans te vergroten dat deelscooterritten in plaats komen van korte autoritten, is een ruim servicegebied van belang. Deelscooters zijn momenteel alleen beschikbaar in stedelijke gebieden en er kan alleen binnen een beperkt gebied mee worden gereden.

Deelscooters bieden reizigers in de stad een extra vervoersmogelijkheid. Als reizigers kiezen voor de trein kunnen deelscooters interessant zijn om mee van of naar het station te reizen. Maar ook hier geldt dat de (elektrische) fiets de voorkeur heeft als het gaat om de milieu-impact. Met het KiM-onderzoek kunnen overheden met het oog op het milieu afwegen of ze de deelscooter een zinvolle aanvulling vinden in het mobiliteitsaanbod aan reizigers in de stad.