KiM publiceert aanvullend onderzoek over vlieggedrag Nederlanders

De inwoners van Nederland vlogen in 2024 samen rond de 100 miljard kilometer. Dat is vergelijkbaar met de afstand die automobilisten aflegden in diezelfde periode in Nederland. Dat blijkt uit een aanvullend onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) naar het vlieggedrag van Nederlanders. 9% van de inwoners is goed voor 50% van de totale vliegafstand. Vooral mensen in een gunstige financiële situatie maken veel vliegkilometers (privé en zakelijk).

In december 2024 publiceerde het KiM 'De Vliegende Hollander 2024'. In het aanvullende onderzoek geeft het KiM, op basis van dezelfde data, extra inzichten en achtergronden over het vlieggedrag van inwoners van Nederland.

Vliegen vanuit een buurland

Uit het aanvullende KiM-onderzoek blijkt dat het aandeel van de vliegende inwoners van Nederland dat bij de laatste vliegreis vanaf een luchthaven in België of Duitsland vertrok (13%), ongeveer gelijk is aan wat het KiM eerder gemeten heeft in 2013 en 2016. Vooral bewoners van de grensregio's kiezen voor een luchthaven over de grens. De belangrijkste redenen om dat te doen zijn nabijheid en prijs.

Klimaat en vlieggedrag

De CO2-uitstoot van vliegreizen hangt zeer nauw samen met de afgelegde afstand. Een klein deel van de reizigers (6%) deed aan enige vorm van CO2-compensatie (bijvoorbeeld bomen laten planten) bij de laatste gemaakte vliegreis. Het grootste deel van de inwoners van Nederland denkt ook in de toekomst vliegreizen te maken. Mensen met een sterk klimaatbesef vliegen minder ver, compenseren vaker en hebben vaker het voornemen om minder te vliegen.

Gebondenheid aan de vliegbestemming

Met name vakantiegangers hechten minder aan hun vliegbestemming. Een deel van hen had net zo goed naar een andere bestemming kunnen reizen. Vakantie is ook de voornaamste reden om te vliegen. Zakelijke vliegreizen vertonen een relatief hoge gebondenheid aan de bestemming. Ook het hebben van werk, familie, of vastgoed in het buitenland versterkt de gebondenheid aan de vliegbestemming.

Vragenlijstonderzoek

De resultaten zijn gebaseerd op ingevulde vragenlijsten van 4.000 respondenten van een internetpanel. De vragenlijst is aan het einde van de zomer 2024 afgenomen en heeft betrekking op de periode september 2023 – augustus 2024.